tiistai 7. helmikuuta 2023

Kannanotto kehitysvammaisten työosuusrahojen leikkaamisesta

Eurajoen Me Itse ryhmä,kokemusasiantuntija Piia Nurminen sekä valtakunnallisen Me Itse ry:n puheenjohtaja Jaana Nordlund tekivät yhteisen kannanoton kehitysvammaisten toimintakeskusten työosuusrahojen leikkaamisesta. Aiheesta kuvattiin myös lyhytelokuva, joka julkaistaan myöhemmin.

Me Itse ry:n puheenjohtaja Jaana Nordlund ja kokemusasiantuntija Piia Nurminen

Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus on kokouksessaan 12.12.2022 päättänyt, ettei työosuusrahoja makseta enää kaikille kehitysvammaisille. Työosuusraha on tähän asti maksettu kaikilta päiviltä jokaiselle. Jatkossa se maksetaan ainoastaan niille, jotka tekevät työkeskuksessa alihankintatöitä eli ei kaikille, eikä kaikilta päiviltä.

Työosuusrahan määrä pieneni osalta jo aiemmasta 5 euroon. Kuitenkin me maksamme ruoasta 5-8 euroa. Vaarana tässä on se, että moni toimintakeskuksen asiakas lopettaa käymisen työtoiminnassa, koska eivät saa enää pienintäkään korvausta. 

Olemme kuulleet, että eri puolilla Suomea on jo jääty kokonaan pois toimintakeskuksista, kun työosuusrahoja on poistettu.

Kuinka moni on valmis tekemään töitä ilmaiseksi ja jopa maksamaan siitä ilosta, että saa tehdä ilmaista työtä? Olisitko sinä?

Työosuusraha on pieni, mutta se on ollut kehitysvammaisille omaa rahaa, joka ei mene pelkästään ruoka- ja palvelumaksuihin. Oma raha saa tuntemaan osallisuutta ja itsetunnon arvoa siitä, että saa päättää itse omista asioista.  

Kun jäät kotiin, niin sosiaaliset taidot katoavat, samoin kaverit ja liikunta, kun esimerkiksi monet pyörillä tai kävellen. Mielenterveysongelmat lisääntyvät, omaehtoinen aktiivisuus vähenee ja hoidollisuus kasvaa.

Kun soteuudistusta lähdettiin aikoinaan tekemään, meille luvattiin, ettei muutokset vaikuta mitenkään meidän arkeemme, mutta kyllä tämä vaikuttaa suuresti. Joidenkin kohdalla summa pieneni ja joidenkin kohdalla jää kokonaan pois. Samassa toimintakeskuksessa saattaa olla asiakkaita parhaimmillaan 30 ja heistä osa tekee alihankintatöitä osan päivästä ja osa osallistuu keittiötöihin sekä siivoukseen, mutta niistä ei makseta mitään.

Meidän kaikkien pitäisi olla tasa-vertaisia muiden ihmisten kanssa, mutta me erityisryhmät saamme kärsiä eniten. Meistä se on väärin.

Nähtäväksi jää millä muilla keinoilla päättäjät vielä väheksyvät meitä erityisryhmäläisiä?



Jaana Nordlund Me Itse ry:n valtakunnallinen puheenjohtaja
Piia Nurminen kokemusasiantuntija
Eurajoen Me Itse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti