lauantai 14. lokakuuta 2017

Porin meikäläisten syyspäreitä 2017

Kerrotaanpas vähän Porinkin meikäläisten kuulumisia.

Pori on Satakunnan meikäläisten keskuspaikka, koska tämä on melkein keskellä Satakuntaa ja taustatuki sekä ohjaaja lähtee täältä liikkeelle. Satakunnan Elävän Kuvan Keskuskin sijaitsee Porissa, joka toimii kaikkien Satakunnan meikäläisten taustatukena MEKA TV:n kanssa. Vaikka SEKKin tiloissa ei paljoa toimintaa olekkaan, niin se on meikäläisten yhteinen postiosoite ja kohtaamispaikka, jos muuta ei löydy. Näiden faktojen ja muutaman muunkin syyn vuoksi Poria voidaan pitää Satakunnan meikäläisten pääkaupunkina.

Porissa on muuten viime hetken tietojen mukaan vain 17 Me Itse ry:n jäsentä, mutta meikälästen kansalaisopistojen elokuvaryhmissä toimii noin 40-50 aktiivista erityisryhmiin kuuluvaa elokuvantekijää ja opiskelijaa vuosittain. Varsinainen Porin Me Itse aktiiviryhmä on pieni, mutta vaikutukset sitäkin suurempia valtakunnallisestikin ajatellen. 

Vuosi 2017 on mennyt lähes kokonaan SUOMI 100 hankkeiden kimpussa. Porilaisten riippakivenä on tuottaa 13 SUOMI 100 elokuvaa tänä vuonna ja se on aika musertava urakka varsinkin, kun SEKKin työntekijät joutuivat 3 kuukauden pakkolomille juuri, kun heidän apuaan olisi eniten tarvittu.

Keväällä 2017 Porissa toimi Porin seudun kansalaisopiston kursseina Ojantien animiaatiopaja ja Monituotteen elokuvapaja. Molemmat pajat työstivät omia elokuviaan yhdessä Puupäät ja Avain-orkesterien kanssa. Monituotteessa kuvattiin yksi Suomi 100 elokuva. 
Otsolan kansalaisopistossa Porissa toimii ikääntyneiden kehitysvammaisten elokuva- ja muistelupiiri. Keväällä tämä ryhmä sai meikäläisten Jaanalta sekä SEKKiltä apua toimintaa, mutta nyt syksyllä joudutaan toimimaan ilman tukea.
Keväällä ei saatu yhtään Suomi 100 elokuvaa ryhmissä valmiiksi asti. Kevät meni uuden koulutus- ja tuotantolaitteiston haltuun otossa ja Myötätuulen viestin sekä Lukutaitopäivän koukeroita järjesteltäessä.

Kevään toiminta loppui maaliskuun lopussa vähän niinkuin housut kintuissa, mitään valmista ei saatu oikein aikaan ja miljoona kaksisataa tuhatta tehtävää jäi kesken.

Toukokuussa saatiin sitten tukea Porin kulttuurilautakunnalta. Tuki oli 1/3 osaa pienempi kuin aiempina vuosina, mutta elintärkeä tuki, jotta pystyttiin kesän ja alkusyksyn aikana järjestämään Tiistaipajoja, jotta saatiin Blue Sea Film Festivaalien esityspaketit, Lukutaitopäivän järjestelyt sekä ohjelmat kuntoon ja editoitua porilaisten Suomi 100 satakuntalaisia elokuvia.

Kesäkaudella vietiin Myötätuulen viesti Malikkeen kanssa Porin kaupungintalolle, käytiin vaukuttamassa SuomiAreenalla, pidetiin Tiistaipajoja ja järjestettiin Blue Sea Film Festivaaleille Erityisryhmien elokuva-aarrearkku esitys.
Vuoden toistaiseksi isoin ponnistus oli Lukutaitopäivän järjestäminen Poriin 8.9.2017. Tälle vuodelle emme saaneet mitään selkeää rahoitusta järjestää päivää, mutta onneksi saimme sitten viime tipassa apua Satakunnan sairaanhoitopiiriltä, Kehitysvammaisten Tukiliitolta ja Selkokeskukselta, jotta saimme täysipainoisen ohjelman rakennettua. Tästä suuri kiitos Porin kulttuurilautakunnan työskentelytuelle, jotta saatiin tukea järjestää Tiistaipajoja, jolloin Lukutaitopäivän järjestelytkin saatiin kunnialla hoidettua.
Alkusyksystä tehtiin ja tehdään edelleen myös yhteistyötä Porin Mielenterveysyhdistys Hyviksen kanssa. Tämä yhteistyö on antanut mukavasti lisä- ja vertaistukea toimintaan sekä Lukutaitopäivään että Suomi 100 elokuvien tuottamiseen. Porin meikäläiset tekevät Hyviksen porukan kanssa elokuvaa siitä, miten mielenterveyttä ollaan hoidettu Suomessa viimeisen 100 vuoden aikana.
Porin seudun kansalaisopistossa alkoi taas perinteinen Sosiaalisen median kurssi 26.9.2017. Meitä on nyt 10 hengen porukka vääntämässä kolmeatoista Suomi 100 satakuntalaista elokuvaa ja järjestämässä 1.12.2017 erityisryhmien elokuvaseminaaria.

Ikäviä asioita on SEKKin pakkolomat, jotka aiheuttavat paljon harmia ja tuskanhikeä syksyn toiminnoille. Taustatuen puutteessa emme pääse osallistumaan Seinäjoen Me Itse päiville, elokuvaseminaarin suoratoistoa ei pystytä toteuttamaan ja paljon muutakin harmia on riesana koko ajan. 

Porin ryhmällä on myös vastuulla tuottaa Kokemäen, Nakkilan, Ulvilan, Porin, Pomarkun, Kankaanpään ja Jämijärven Myötätuulen viestin elokuvat omien tuotosten lisäksi, joten ylitöiksi menee, kun apua ja taustatukea ei ole saatavilla tarpeeksi.

Ensimmäisellä kerralla olimme opistolla, mutta jouduimme sieltäkin evakkoon tilojen vähyyden vuoksi. Nyt kun SEKKin työntekijät ovat pakkolomilla, olemme valloittaneet SEKKin tilat tiistaipajoihin ja SosMedia kurssille. Joudumme myös tekemään ruoat itse, sillä rahat ovat tiukoilla kaikilla, eikä kokopäivän kurssia ilman sapuskaa jaksa olla. Eli tänä syksynä meillä onkin siis menossa Sosiaalinen kokki- ja mediakurssi.

Vauhtia siis piisaa ja hiki lentää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti